Billede af monica

Monika er ordblind og læser HF

Monika er ordblind og læser HF

Skolegangen har ikke altid været lige sjov for Monika, for som ordblind har hun følt sig alene og dømt ude. I dag får hun studiestøtte og hjælp af klassekammeraterne, og det betyder, at den blå HF-hue er inde for rækkevidde.

“Jeg har altid syntes, det med at læse og skrive var svært”, fortæller Monika. Hun læser HF-enkeltfag på HF & VUC København Syd, hvor dagene for tiden går med mediefag, kemi og matematik. Men selvom det går langsomt, når hun skal stave og læse, er hun ikke i tvivl:

“Det tager den tid, det tager, men jeg skal nok komme igennem en HF”. 

“Man kan godt føle, man er helt alene om det”

Monikas ordblindhed betyder, at hun læser langsommere end mange af sine klassekammerater, ligesom stavningen også kan være ret svær.

Derfor tog Monika en modig beslutning, da hun startede på KBH SYD: Hun fortalte alle klassekammeraterne, at hun var ordblind.

Det har været afgørende - for nu forstår klassen, hvorfor det nogle gange tager hende lang tid at komme igennem en tekst. Og mange af vennerne deler sine noter med hende, så hun kan fokusere på at lytte i timerne.

Får studiestøtte på KBH SYD

På KBH SYD Monika får hjælp til sin ordblindhed. Hun har fået et program på sin PC, som kan læse tekst op, ligesom den også kan hjælpe hende med at stave. På den måde kan hun bruge tiden på at løse sine opgaver - i stedet for at kæmpe med stavningen. Men den største hjælp har nok været, at Monika får timer med studiestøtte, hvor hun mødes med en lærer, der hjælper hende med at takle ordblindheden. Og derfor er hendes råd til andre ordblinde ikke til at tage fejl af: 

“Min lærer er rigtig god. Hvis man får muligheden for at få studiestøtte, så synes jeg, man skal gøre det. Det er virkelig en stor hjælp!”, lyder det fra Monika.

Hjælpemidler til dig, der er ordblind

  • Et program til din computer, som kan læse højt og hjælpe dig med at stave
  • Ekstra tid til eksamen
  • Støttetimer med en lærer, der sammen med dig lægger en strategi for, hvordan du skal håndtere din ordblindhed

(Publiceret første gang d. 29.09.2020)

Vil du vide mere

Læs mere om HF Ordblind

Kontakt skolens ordblindevejledere

 

;