Elevmentorer
Elevmentorer

Elevmentorerne skaber stærke fællesskaber

Elevmentorerne skaber stærke fællesskaber på HF & VUC København Syd

På HF & VUC København Syd er trivsel en topprioritet. I samarbejde med Headspace Hvidovre arbejder skolens elevmentorordning målrettet mod at understøtte et inkluderende miljø. En elevmentor, er en elev, der frivilligt arbejder med at styrke elevtrivslen på skolen. Den 4. marts 2025 afholdt Headspace en workshop for elevmentorerne, hvor samtalens rolle, aktiv lytning og fællesskabets betydning var i fokus. Målet var klart: at styrke fællesskabet i klasserne og skabe et trygt og inkluderende miljø for alle elever.

Elevmentorerne gør en forskel

Elevmentorerne spiller en central rolle i skolens liv. Det er elever, der er synlige og nærværende i skolens fællesområder og engagerer sig aktivt i introforløbene for nye elever. Derudover faciliterer de fællesskabsaktiviteter i klasserne for at styrke sammenholdet. Som elevmentor Malene Ørtoft Herskov udtrykker det: "Det giver mulighed for at skabe et stærkere fællesskab på tværs af klasserne." Hendes ord afspejler præcist formålet med elevmentorordningen – at skabe stærke, inkluderende fællesskaber, hvor alle elever føler sig trygge.

Samarbejdet med Headspace

Elevmentorerne modtager løbende sparring og undervisning fra både skolens personale og Headspace Hvidovre, som jævnligt afholder trivselsfremmende workshops på skolen. Headspace bidrager især med viden om samtaleteknikker og metoder til at styrke fællesskabet. Gennem Elevmentoruddannelsen lærer eleverne at skabe inkluderende fællesskaber og styrke trivslen blandt deres medstuderende. Et af de vigtigste elementer i denne uddannelse er samtaleteknikker og fællesskab, og det er netop her, at Headspace kommer ind i billedet.

Workshop med fokus på samtalen

Den 4. marts 2025 afholdt Headspace en workshop for elevmentorerne – en opfølgning på en tidligere workshop i oktober. Her blev mentorerne introduceret til spørgeteknikker og samtalemetoder samt en række dilemmalege, hvor de skulle forholde sig til realistiske situationer, som kunne opstå i deres rolle.

Workshoppen havde særligt fokus på den lyttende samtalepartner og vigtigheden af at skabe et trygt samtalerum. I en engageret og lærerig atmosfære blev elevmentorerne udfordret i deres evne til at lytte aktivt og stille åbne spørgsmål, der kunne fremme dybere samtaler og styrke fællesskabet.

Ungerådgiver Maria Brix Rasmussen, der sammen med sin kollega Frida Aguinaldo Sørensen afholdt workshoppen, understreger betydningen af elevmentorernes rolle: "Det vigtige i en peer-to-peer relation som den, elevmentorerne har med de øvrige elever, er både at hjælpe dem ind i fællesskabet og at anerkende de svære situationer, de kan stå i. Det kræver gode samtaleværktøjer og en forståelse for, hvordan man skaber et trygt rum."

Elevmentor Iqra Allah tilføjer: "Jeg valgte at blive elevmentor for at gøre en forskel for andre elever." Denne vilje til at hjælpe andre blev styrket under workshoppen, hvor mentorerne fik konkrete værktøjer til at skabe endnu bedre samtaler med deres medstuderende.

Fremtidens elevmentorer

Elevmentorerne på HF & VUC København Syd er mere end rollemodeller – de er med til at skabe en kultur, hvor trivsel og fællesskab er i højsædet. Samarbejdet med Headspace styrker deres kompetencer, men det er først og fremmest deres egen indsats, der gør forskellen. Med deres engagement og de redskaber, de har tilegnet sig, er de med til at sikre, at HF & VUC København Syd fortsat er et sted, hvor alle elever har mulighed for at trives og føle sig hørt.

;